Žene u crnom: Stop rasizmu protiv izbeglica

Povodom međunarodnog dana borbe protiv rasizma "Žene u crnom" organizvale su u Knez Mihajlovoj ulici, mirovnu akciju "Stop rasizmu protiv izbeglica", a koordinatorka ove nevladine organizacije Staša Zajević poručila je da treba ulagati više u bezbednost građana umesto u zaštitu spoljne granice.

Zajevićeva je u izjavi novinarima rekla da su "Žene u crnom" odlučile da organizuju mirovnu akciju pošto je cela Evropa, ali i region, zapljusnut hajkom i talasom neprekidne mrženje, rasizma, fašizma, kako na nivou institucija, tako i društva. 

"Plašimo se da ono što se dešavalo tokom Drugog svetskog rata - Evropa koncentracionih logora, bodljikavih žica, isključivanje zbog različitosti, nije samo prošlost, već se ponavlja i danas", naglasila je Zajovićeva.

Kaže da je sraman sporazum EU i Turske, smatrajući da je taj sporazum "sproveo najstrašniju humanitarnu katastrofu nakon Drugog svetskog rata". 

"Ljudi bežeći od rata moraju da traže nove rute, što je izazvalo najsmrtonosniju godinu na Mediteranu. Zaglavljeni su u Srbiji i nemaju izlaza nego da traže drugačije puteve dolaska do zapadne Evrope, što je sve teže jer se ograde sve više šire", primetila je Zajovićeva.

Umesto što ulažu ogroman novac u zaštitu granica, bolje da to iskoriste da izbeglicama obezbede osnovna ljudska prava i bezbednost, poručila je Zajovićeva. 

"Oni ne beže samo zato što su siromašni, jer takvih ima u Srbiji koliko god hoćete, već beže od rata za koji su odgovorni diktatorski režimi u tim zemljama, ali i geostrateški ineteresi i Evrope", navela je Zajovićeva.

Zbog toga, dodala je, poruke današnjeg supa su i "Zaustavite rat, a ne izbeglice", i "Zaustavite izgradnju žičanih ograda i zidova - otvorite granice".

"Smatramo da je solidarnost sa izbeglicama osnovno ljudsko pravo i to radimo neprekidno", rekla je Zajovićeva i najavila da će "Žene u crnom" danas posetiti hangare u kojima se nalaze izbeglice i sa njima obeležiti početak proleća, odnosno avganistansku novu godinu - Nevroz.

Skup "Žena u crnom", čije članice su nosile transparente sa porukama protiv rasizma, mržnje, u centru Beograda obezbeđivala je policija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво